Alfred har fått nytt jobb

Om en vecka slutar Alfred på den dagliga verksamheten han haft sin sysselsättning i 15 år. Han bjuder sina jobbarkompisar på pizza, börjar avsluta sitt jobb och går sedan på semester. I september börjar han på sitt nya jobb. Det har kommunen bestämt. 

I januari fick vi ett brev. Där stod det att stadsdelen där Alfred har sin dagliga verksamhet säger upp hans plats. Det är en kommunal daglig verksamhet som funnits i många år och nu skulle man lägga ner. Om tre månader skulle Alfred och de av hans jobbarkompisar som kommer från andra stadsdelar inte längre få vara kvar. Vi fick besked om att Västra Hisingen (den stadsdel där Alfred bor) nu har ansvaret för att se till att han får en annan daglig verksamhet. Flera av oss föräldrar protesterade mot hur man hanterade situationen och det visade sig att den dagliga verksamheten inte alls skulle lägga ner men att de sex personer som hade ”köpta platser” inte fick vara kvar. Anledningarna till det har jag inte riktigt klart för mig och kanske spelar det en mindre roll. 

I debatter hör vi ofta hur illa alla tycker det är när privata verksamheter plötsligt säger upp platser och lämnar över ansvaret till kommuner. Nu gör en kommundel på samma sätt, säger upp platser och lämnar över ansvaret till andra delar av kommunen. Örgryta-Härlanda sa alltså upp sex platser med tre månaders varsel och lämnade över ansvaret. De stadsdelar som personerna bor i skulle nu ta fram bra dagliga verksamheter på mycket kort tid och detta gjordes helt enligt de avtal stadsdelarna har mellan varandra. Efter diverse protester från oss anhöriga fick bland andra Alfred vara kvar ytterligare två månader men det var då villkorat på olika sätt. 

Hur har det gått? Jo, tjänstemännen på Västra Hisingen har gjort ett fantastiskt jobb. De har fått fram lokaler och anställt personal till en daglig verksamhet som anpassas efter Alfreds behov. De har haft kontakt med oss föräldrar och med god man, lyssnat på oss och tagit till sig våra synpunkter. De har haft ett mycket gott samarbete med personalen på boendet och på den dagliga verksamheten i Örgryte-Härlanda. Det finns goda möjligheter att detta kommer att bli riktigt bra. Det som inte är klart än är lokalerna som behöver renoveras vilket innebär att den dagliga verksamheten startar först i månadsskiftet augusti/september. 

Jag tänker att visst kan kommunen behöva säga upp platser men då måste det göras med hänsyn till de som påverkas av besluten. Jag hade önskat en betydligt längre framförhållning så att allt hunnit bli klart innan Alfred slutar sitt nuvarande jobb. Jag hade önskat en betydligt längre framförhållning så att Alfred haft möjlighet att besöka lokalerna, kanske träffa den nya personalen och få en tydligare bild av var han ska börja jobba. Jag hade önskat information om att detta var på gång och tydligare information om vad det handlade om. Tre månader för att hitta eller bygga upp en ny verksamhet är INTE tillräckligt med tid. Förutom att det behövs tid för att starta en daglig verksamhet behöver vi som finns som stöd för Alfred tid att planera hur vi ska informera, vad vi ska säga, hur vi ska agera mm. Allt för att det ska bli så bra som möjligt för Alfred. 

Ett stort TACK till tjänstemännen på Västra Hisingen, personalen på Alfreds nuvarande dagliga verksamhet och personalen på Alfreds boende. Tack vare er vågar vi tro på att det nya jobbet kan bli riktigt bra. 

I början av juni berättade vi för Alfred att han skulle få ett nytt jobb och det tycker han ska bli väldigt spännande. Så nu i dagarna bjuder han sina gamla jobbarkompisar på pizza och snart går han på semester. I september tar Alfred ett nytt kliv i livet och börjar på sitt nya jobb 🙂