Allmänt, Autism, Smith-Magenis syndrom, Sällsyntaliv Autism, SMS, Smith-Magenis syndrom

Att stå i kö

 
 
I GP:s ledare den 19/8 ondgjorde sig David Eberhard över att barn med ADHD och "motsvarande diagnoser" inte behöver stå i kö till attraktioner på Gröna Lund och Liseberg. Anledningen till att de inte behöver stå i kö är ju att många barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar och sjukdomar inte klarar av att stå i kö. Enligt Eberhard är denna tillgänglighetsanpassning en absurditet https://www.gp.se/ledare/eberhard-är-det-rättvist-att-trängas-1.4543534
 
Detta fick mig att fundera lite extra över hur det fungerar i vår familj med att stå i kö och att vara där det finns mycket folk.
 
Alfred har ibland svårt för att stå i kö. Det beror lite på dagsformen och vem han är tillsammans med. Om hans mamma är med är det nog lite extra svårt med köer och det har gjort att vi undviker att stå i kö så långt det är möjligt. Någon kanske tycker att det är dumt och att vi i stället borde träna på att stå i kö tillsammans. Då kan jag berätta att det och mycket annat har vi tränat på i si så där 20-25 år och jag får erkänna att jag har givit upp. Nu för tiden har vi ett helt annat fokus när vi träffas och det är att ha trevligt tillsammans. 
 
Vi undviker inte bara nöjesfält med köer och mycket folk utan även andra platser där man kan tänkas behöva stå i kö t ex affärer, glasskiosker, minigolfbanor och restauranger. Det är inte det enklaste men vi har lärt oss en del trix genom åren så här följer nu några tips på hur man undviker köer och mycket folk.
 
Minigolf. Leta upp en risig minigolf med kraftigt eftersatt skötsel och helst när det är dåligt väder. Då finns det möjlighet att hitta en helt folktom sådan. Tyvärr börjar dessa banor försvinna genom att man lägger ner eller rustar upp dem. Ett annat tips är att ha med en golfklubba och en golfboll i bilen och under vinterhalvåret besöka tomma campingplatser med minigolfbanor :)  
 
Äta glass. Kör till du hittar en glassförsäljning där det blåser och är kallt och skuggigt om det är utomhus. Är det inomhus så besök glassbarer tidigt på dagen, gärna när de öppnar. Välj dagar när få andra åker och köper glass som till exempel nyårsafton. Tyvärr har en del glassbutiker numera stängt på nyårsafton, möjligen på grund av att de har så få kunder :)
 
Ibland händer det att folk som står framför oss i en kö förstår att vi har svårt med att stå i kö. Då kan det hända att de säger "Varsågod! Ni kan gå före."
 
Äta ute. Det gäller att hitta ett matställe i utkanten av en ort, gärna med lite eftersatt underhåll och städning (vi har aldrig blivit sjuka :)). Helst ska de inte ha tillstånd att servera alkohol eller ha spelautomater för då brukar det vara fler gäster. För oss är det även viktigt att det inte finns något annat som drar i närheten t ex en bingohall och att det finns en avskild och lugn plats att sitta och äta på. Detta för att vi vill inte träna på att äta i miljöer med många intryck. Det är alltid bra att innan beslut av matställe gå in och kika först så att alla kriterier är uppfyllda. Är de inte det är det bara att leta vidare. På många matställen som uppfyller kriterierna serverar de alldeles utmärkt mat och man får ett bra bemötande :) Som alternativ finns ju alltid Drive In.
 
Nu åter till nöjesfält och deras tillgänglighet. På såväl Gröna Lunds som Lisebergs hemsidor står vad som gäller angående tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Jag tycker de är bra, tydliga och flexibla (se länkar nedan). Det kan säkert hända att folk felaktigt utnyttjar möjligheten att gå före i kön precis som det finns folk som utnyttjar allt annat. Att av den anledningen ha en ledare i en av Sveriges största morgontidningar kan jag inte förstå. När det gäller funktionsnedsättningar finns det mycket annat att skriva om men här väljer man åter igen att misstänkliggöra personer med funktionsnedsättningar och deras familjer. 

 

https://www.gronalund.com/sv/Planera-ditt-besok/tips-information/Funktionsnedsattning/

https://www.liseberg.se/planera-besoket/tillganglighet/tillganglighet-i-parken/

 

 

#1 - - Cecilia:

Bra skrivet, Tack!
Blev både paff och bestört när jag läste David Eberhards text, en välkänd psykiatriker och överläkare. Galet.

Svar: Tack! Och ja, det är helt klart oroande att en person med hans profession uttrycker sig på ett sätt som gör att så många människor känner obehag.
Ulla

#2 - - Elisabeth Råberg:

David Eberhard visar gång på gång på gång att han är oerhört inskränkt, inkompetent, inte påläst och milt uttryckt korkad! Man vet, David E , att när en individ med Npf får tillvaron tillrättalagda så har man förutsättningar för att leva ett så bra liv som möjligt. Vi som arbetar direkt med individer som har NPF är sååå tacksamma för att det finns nöjesfält mfl som verkligen förstår och tillrättalägger. Om du tycker att det är efter att ropa högst och mest så har du inte förstått något om vad det innebär att ha t.ex. ADHD.

Svar: Ja, jag kan bara hålla med dig.
Ulla