Välkommen till Holland

 
En av de texter som jag tycker allra mest om och som jag så väl känner igen mig i är denna av Emely Pearl Kingsley. Det är en text som får mig att tänka tillbaka på hur det var när Alfred var liten och vi började förstå att han var på ett annorlunda sätt än de flesta andra barn. Den får mig också att tänka på allt det fina i den värld jag lever i. Emely Pearl Kingsley skrev den här texten för att beskriva hur det kan vara att få ett barn med en utvecklingsstörning, för att hjälpa dem som aldrig fått uppleva det att förstå...
 
Välkommen till Holland
 
"När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semester - till Italien. Du köper en packe resehandböcker och sätter igång med att planera vad man skall uppleva och se. Coloseum, Michelangelos staty David, Venedigs gondoler. Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande. Efter några månader av otålig väntan kommer slutligen den stora dagen. Du packar väskan och ger dig iväg. Efter några timmar landar planet. Flygvärdinnan kommer in och säger: "Välkommen till Holland!"
 
"HOLLAND?" säger du. "Vad menar du med Holland? Jag är bokad till Italien! Det är meningen att jag skall vara i Italien. Jag har hela mitt liv drömt om att resa till Italien." Men det har skett en ändring i resvägen. De har landat i Holland och du måste stanna där.
 
Det är viktigt att förstå att du inte kommit till ett förskräckligt, motbjudande, smutsigt ställe, fyllt av fattigdom, svält och sjukdomar. Det är bara till en annorlunda plats. Så du måste ge dig ut och köpa nya resehandböcker. Och du måste lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att träffa en helt ny grupp med människor, som du aldrig annars skulle mött.
 
Det rör sig bara om en annorlunda plats. Det går lite saktare än i Italien. Men då du varit där ett tag och hämtat andan, ser du dig omkring och börjar märka, att Holland har väderkvarnar. Holland har tulpaner. Holland har till och med Rembrandt. Men alla du känner reser fram och tillbaka till Italien och alla skryter om hur fantastiskt underbart de haft där. Och under resten av ditt liv kommer du att säga: "Ja, det var meningen att jag skulle dit. Jag hade planerat det." Och denna smärta kommer aldrig, aldrig försvinna, därför att saknaden av drömmen är en väldigt betydelsefull saknad. Men om du tillbringar resten av ditt liv med att sörja att du inte kom till Italien, kommer du aldrig att bli fri så du kan njuta av det fantastiska, underbara upplevelser, som Holland har att erbjuda."
 
Av Emely Pearl Kingsley
Översättning av Margareta Ugander
 
 
 
 Alfred ❤️
(1990)